Monday, February 04, 2008

di bawah tangga

otak aku tidak dapat menulis...
ape perlu aku buat?
duduk dibawah bangku bambu..
okeh..
********
skang aku dah ada idea..
ko pernah tengok taik bintang?

aku tak ingat bila.. tapi minggu ni aku ada nampak..
warna biru.. laju..
peh.. first time aku yang rabun bleh nampak..
apetah lagi korang yang power tak sampai 70

'dik.. ni ibu duit.. tak dak no 0 ngan tak dak no 4'
aku teringat .. kebetulan hobi kami sama..
cuma die bertuah.. kerana mempunyai anak
sebagai pengurus bank..
sejuk isteri pakcik mengandungkan anak pakcik..
'nak.. isteri pakcik dah lama meninggal'
aku tersentak.. ape lah aku ini.. mengungkit kembali cerita lama..
kesian plak aku tengok.. dengar.. cuma tak merasa 'burden'

****
trut trut trut... bunyi sms..
'yang buat ape? kta rindula'
aku nak gi makan sekejap di payung.. meninkmati
sisa-sisa hidup aku
yang menjadi semakin kurang dimamah usia..
'umur itu pada angka' kata geweng
'sijil, keputusan dan ijazah hanyalah sehelai kertas' kata seseorang
yang kini berjaya didalam perniagaan

mereka ada prinsip.. prinsip yang orang akan pandang rendah mereka
'jangan kau ludah.. kau jilat balik..' kata yazid dengan serius..

'putih.. betik mana?' kata joe
'cai..7e jom' kata raja..

catatan demi catatan yang dikarang untuk dijadikan
bahan bacaan adik aku, anak aku mahupun cucu aku..
diharap ia dapat memberi pengajaran berkesan tentang satu
kehidupan.. kalau hidup ini manis..
bleh kencing manis.. kita kena nuetralkan..

campurlah ngan rencah asam garam
direnjis air mawar
'berkotak rokok aku isap untuk mendapat kestabilan
kepusan hidup..'

'after finish my phd, i want to stop smoking..' kata Ahmad, warganegara libya
**
bersambung.. coretan dikala idea membuak-buak menumpah mengalir ke tanah

2 Comment and put their link:

- j o h a r i - said...

cai..
aku rindu betik..
kalo aku tau cmni jadinya
aku beli mknn betik..

ف wildchild ۞ said...

wah sedara. emonya dia..

Recent Post

© 2011 ~Menempuh Arus Masa-Life-Photography~, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena