Wednesday, October 31, 2007

hua... menda lama memang da tak ingat

aku dah lupa dah pelajaran OS
skang ni tgh menghandle test OS

mak aih.. kalo diorang tanya.. mampus aku
teori ni memang aku google aje pasni

"Faisal.. awak free tak?" kata dr kepadaku
"Saya free aje" kata ku untuk menyedapkan hati
padahal report aku nak setelkan
"ok datang D07, aras 4, bilik bestari 3
nak mintak tolong jaga test kelas saya.."

aku pun pergi ke D07 dengan 'ani usyuk mwah'
sampai aje.. peh.. dr tanya.. ni contoh kertas die..
awak ingat lagi tak..

peh... shortest remaining time,round robin,
first come first serve,short term scheduler
"saya tak ingat lagi la dr." kataku jujur habis
"awak pernah blaja kan?" kata dr lagi
"pernah.." balasku

sekarang aku tgh handle test..
lantak korang la nak tiru.. ada gak la orang meniru..
hari ni merupakan aku melahirkan sebahagian sampah
untuk negara.. seorang penipu, peniru, yang tau amik untung..
aku minta maaf ... sampah itu sedang dilahirkan....

mungkin setahun dua lagi.. ia akan keluar dari UTM ini

define the following types of operating system below
a)distributed operating system
b)batch operating system

tentang soalan diatas.. ape yang aku paham adalah
die suh define a) dan b) tu ape

ada gak ke yang salah faham soalan..

5 Comment and put their link:

f a wildchild said...

bak kata fitri (selaku cekgu kat umah kita), meniru juga adalah salah satu cara pembelajaran. hehe

فيصل said...

meniru tanpa disedari aku bleh accept.. ni terang terang mengkantoikan diri..

f a wildchild said...

hah. kalo gitu, ko kantol kan aje. tak pon ko sergah je diorang tu. tak de kreativiti langsung la budak budak zaman skrg nih.

faith said...

hehehe...ko amik trus jea paper diaorg..

aiyrie said...

dari kecik, mah n abah kata, "tengok.. tengok.. ha.. buat mcm ni..", dia suh tiru la tu maknanya..

pastu kat skolah pulak cikgu kata, "ok, salin apa yg cikgu tulis kat papan hitam (ekceli kaler hijau)ni",
salin = tiru

bila tanya cikgu math "cikgu, camaner nak buat soklan ni?"
cikgu pun jawap, "ala, soklan tu, mcm contoh yg cikgu bagi tu, buat jer macam penyelesaian yg cikgu bg tu". Tiru gak le tu...

Belajar solat, kata nabi lebih kurang maksudnya "buat mcm aku buat", tiru jugak.. Jgn gatal2 nak sembahyang gaya akrobatik ataupun gaya bebas pulak.

Baca lak buku personal development, dia suh buat mcm apa yg tertulis kat dalam buku tu, tiru lagi....

habis tu macamaner...
meniru tu dah mmg satu proses pembelajaran... kata sorang budak ni nak membantah aku bila aku suh dia jgn meniru....

Aku kata balik, ko skrg nak jawab test. bukan tgh belajar. Kalo nak belajar, pi la kuar... kat sini sumer nak jawap soklan peksa. This is UJIAN, no more learning process...
dia diam.... aku biarkan dia terus menjawap soklan.
tapi aku terus membebel kat dalam hati....

"ada ke tiap2 kali nak bejalan, ko tengok dulu cara org jalan, pastu ko jalan dgn gaya dia jalan... mesti tak, sbb ko dah master, now its time 4 U to use apa yg ko dah master, masa ko belajar bejalan tu.

masa solat, ada ke ko jeling org sebelah solat camaner, n then ko tiru sebijik mcm dia solat.. tak jugak... sbb ko dah tau solat camaner, takyah nak tiru lagi... kekadang tu takyah pk pun... otk pk lain, sedar2 eh!! dah salam dah... tak shusyuk la tu..

ada ke ko nak bukak balik buku math tadika, tengok 1+1=2... tak jugak...
sbb dah tau sgt mmg tu jawapannya, takyah nak tiru lagi...

sbb apa, kita skrg utk benda2 mcm tu bukan tahap belajar lagi dah, tapi tahap mengamalkan.....

so, meniru is a learning proses bukan utk selama2nya....


panjang pulak aku membebel....

just care about our future leader...

Recent Post

© 2011 ~Menempuh Arus Masa-Life-Photography~, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena